Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Pardubice od Škody koupily
další trolejbusy 32Tr

 Táborští strojvedoucí
se školí na RegioFoxech

 Ostravská MHD velkolepě
oslaví výročí 130 let

 Do pěti let by mohly vyjet
tramvaje do Komořan

Jablonec vybral návrh dopravního terminálu

JABLONEC NAD NISOU - Město má jasno o podobě nového dopravního terminálu. Stavba za zhruba 200 milionů korun, jejíž součástí je také nové tramvajové obratiště, by měla vyrůst do roku 2022. 

Do loni vyhlášené soutěže dorazilo celkem devět návrhů. Některé byly propracované architektonicky, jiné také dopravně...


Pohled na nový dopravní terminál (vizualizace, MÚ Jablonec nad Nisou).

"Jsem hrdý na to, že se nám v Jablonci podařilo architektonickou soutěž zorganizovat a úspěšně dotáhnout do konce. Je to velmi komplikovaná záležitost, v níž je potřeba vyhovět legislativě, požadavkům České komory architektů i požadavkům a potřebám města. Některá města si na tomto procesu vylámala zuby a velmi mě těší, že Jablonec byl v tomto ohledu úspěšný," řekl primátor Petr Beitl.

Předmětem architektonicko-urbanistické soutěže byl návrh Terminálu veřejné osobní dopravy v Kamenné ulici s parkovacím domem a bezbariérovým propojením s vlakovou zastávkou. Do soutěže, která byla vyhlášená loni v září, přišlo celkem devět návrhů, jeden byl stažený a dalších osm prošlo expertním vyhodnocením. To vyloučilo tři návrhy pro nesplnění závazných podmínek soutěžního zadání. Z pěti zbylých pak odborná porota vybrala dva nejlepší a určila jejich pořadí. "Někteří architekti se soustředili na precizní vyřešení dopravní problematiky, jiní se zase více zabývali architekturou," doplnil náměstek pro rozvoj města Lukáš Pleticha.


Pohled na projekt terminálu s tramvajovou tratí (vizualizace, MÚ Jablonec nad Nisou).

"Diskuse nad předloženými návrhy byla na vysoké odborné úrovni, zvažovali jsme celou řadu faktorů a posuzovali je z různých hledisek včetně dopadu stavby na život v Jablonci,“ komentoval rozhodování náměstek primátora Miloš Vele. "Nakonec jsme se jako porota na vítězném návrhu jednomyslně shodli," konstatoval. Budoucí politická reprezentace, která vzejde z voleb na podzim, má tak připravený kvalitní projekt a Jablonec. "Má nyní šanci mít ve svém centru budovu nejen moderní a funkční, ale i s vysokou estetickou a architektonickou hodnotou," dodal Beitl.

Čtěte také...
- Podoba nového terminálu vzejde ze soutěže (vydáno 26. září 2017).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Součástí projektu je lávka k nádraží (vizualizace, MÚ Jablonec nad Nisou).

Nyní bude následovat jednací řízení bez uveřejnění, ve kterém se město dohodne s jedním z vítězných týmů na spolupráci, z níž vzejde projektová dokumentace a na jejím základě i přesnější odhad nákladů. Žádosti o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na stavbu terminálu a parkovacího domu bude statutární město Jablonec nad Nisou předkládat v rámci výzvy IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou pravděpodobně v roce 2019.

"Výběrem a potvrzením vítězného návrhu ale naše cesta za dopravním terminálem zdaleka nekončí, naopak. Následovat bude další mravenčí práce na přípravě projektu a žádostí o dotace a také soutěž na zhotovitele celé stavby," upozornil primátor Beitl. Stavba terminálu osobní veřejné dopravy s parkovacím domem je úzce spojená s dalším projektem zařazeným v Integrovaného plánu rozvoje území, tím je prodloužení tramvajové trati. Tíha administrace i realizace této záležitosti leží na Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.


Nový terminál má být postavený v roce 2022 (vizualizace, MÚ Jablonec nad Nisou).

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!