Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Brno eviduje 45 milionů
transakcí Pípni a jeď

 Pardubická MHD je zcela
pod dohledem kamer

 Jedna kolej na Branickém
mostě je už funkční

 Plzeňany začaly vozit nové
kloubové Solarisy

Sjízdnost silnic během zimy zajistí přes 700 lidí

ČESKÁ REPUBLIKA - Sezóna zimní údržby na dálnicích a silnicích I. třídy je již v plném proudu. Během letošní zimy se o průjezdné komunikace bude starat v rámci Ředitelství silnic a dálnic celkem 634 řidičů a 123 dispečerů.

Další kapacity, především pro údržbu silnic I. třídy, jsou v zimě v pohotovosti u dodavatelských firem. Silničáři to alespoň slibují...


Na síť dálnic je připraveno téměř 250 vozidel údržby (14. ledna 2013, ŘSD)

Ředitelství silnic a dálnic musí i při silném sněžení zajistit vlastními pracovníky průjezdnost více než 1050 kilometrů dálnic v celé České republiky. Údržbu mají na starosti jednotlivá střediska správy údržby dálnice. Na jedno takové středisko připadá přibližně 50 kilometrů dálnice. Zbývající úseky dálnic o délce zhruba 350 kilometrů a silnice I. třídy udržují dodavatelské firmy na základě smluv uzavřených s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Kromě zaměstnanců jednotlivých středisek leží tento náročný úkol také na specializované technice. "ředitelství silnic a dálnic má k dispozici celkem 198 sypačů. Připraveno je rovněž 44 universálních vozidel s různým technickým vybavením. Při velké sněhové nadílce například přijdou ke slovu mohutné frézy, schopné zvládnout i ty největší závěje," uvedl tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnice Jan Studecký. Ve skladech je pak připraveno téměř 42 tisíc tun soli a solného roztoku. K nakládání soli do sypačů je připraveno 45 nakladačů.


O sjízdnost dálnic a silnic se postarají sypače i frézy (14. ledna 2013, ŘSD)

Důležitým prvkem systému zimní údržby silnic jsou rovněž dispečerská pracoviště. Dispečeři na jednotlivých střediscích mají ve většině případů k dispozici online obrazové údaje z dohledových kamer, informace o aktuálních hodnotách z meteorologických stanic, ale i ze snímačů umístěných přímo na vozovkách. Zaměstnanci center zároveň vyhodnocují krátkodobé, střednědobé, i liniové předpovědi ČHMÚ pro jednotlivé tahy. Součástí systému je i srážkový radar.

V souladu s legislativou ČR jsou dálnice a silnice I. třídy zařazeny do I. pořadí důležitosti při zajišťování sjízdnosti. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než 30 minut. Pořadím důležitosti jsou současně stanoveny i lhůty pro zmírňování závad ve sjízdnosti vozovek silnic po výjezdu mechanismů, a to do dvou hodin u dálnic a do tří hodin u silnic první třídy. 


K dispozici pro posyp je také přes 42 tun soli (14. ledna 2013, ŘSD)

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!