Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Na Jírové odstavují tramvaje. Jinde to nechtějí

BRNO - Unikátní tramvajová zastávka v Brně, kterou místní obyvatelé i přespolní dopravní nadšenci nazývají jako stanici brněnského metra, má další unikát. Ze stanice Líšeň, Jírova se přes noc stává malá vozovna.

Ačkoli dopravní podnik k tomuto kroku přistoupil za účelem snížení počtu 'jalových' kilometrů, jinde podobný krok neplánuje...


Podzemní stanice Líšeň, Jírova (4. března 2015, Filip Vlček).

Revitalizace podzemní tramvajové zastávky Líšeň, Jírova proběhla již v prosinci loňského roku. Postaralo se o ni statutární město Brno a městská část Brno-Líšeň ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna. Byly především odstraněny projevy dlouhodobého působení vandalů z interiérů stanice.

Starý informační systém Elen od společnosti Starmon Choceň byl sice ponechán, ale i nadále v nefunkčním technickém stavu. O jeho osudu zatím není nikterak rozhodnuto, a to i přesto, že na jiné zastávky jsou umisťovány nové panely.


Tramvaj KT8 projíždí okolo kovové brány (4. března 2015, Filip Vlček).

Součástí rekonstrukce bylo také zabezpečení prostoru nástupiště před nočním vstupem vandalů a bezdomovců. Dopravní podnik města Brna totiž ve stanici v noci odstavuje čtyři tramvajové vozy KT8, které tak nemusí zbytečně bez cestujících po skončení denního provozu zatahovat do vozovny Medlánky a ráno z ní zase vyjíždět.

Podpovrchová zastávka takřka v srdci líšeňské zástavby tak byla v prosinci opatřena uzamykatelými branami jak v prostoru kolejiště, tak i u jednotlivých vstupů z povrchu do samotné zastávky.

Řidiči tu čerpají přestávky

"Kompletní úpravy stály 6 milionů korun," uvedla tisková mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová s tím, že zrekonstruované zázemí stanice slouží přes den také řidičům linky číslo 8, kteří čerpají zákonem předepsané přestávky.


Vstupy do stanice jsou uzamykatelné (4. března 2015, Filip Vlček).

Technicky je uspořádání stanice uzpůsobeno pro odstavení až šesti tramvajových obousměrných souprav, dopravnímu podniku ale v současnosti vyhovuje stávající počet 4 odstavených tramvají.

V prostoru zastávky je v noci přítomen hlídač, podle důvěryhodných informací Informačního portálu Vlčoun.cz šlo o řidiče. V budoucnu ale přibude ještě elektronický pomocník. "Do budoucna by měl přibýt ještě kamerový systém, který bude objekt také monitorovat," podotkla Linda Hailichová. Záporně pak mluvčí reagovala na dotaz, zda se podobné úpravy plánují na dalších tramvajových obratištích.


Viditelné brány bránící nočnímu pohybu nepovolaných osob (4. března 2015, Filip Vlček).

Unikátní tramvajová zastávka, která cestujícím slouží od roku 1998, byla několik let konečnou zastávkou tramvaje linky číslo 8. Ve stanici fungovaly moderní elektronické informační panely a v zabudovaných stáncích svoje obchůdky provozovala řada živnostníků. Postupně se ale zastávka stávala místem bezdomovců a vandalů.

V roce 2004 se z Jírové stala obyčejná průjezdná zastávka a tramvaje byly prodlouženy na novou zastávku Mifkova.


Stanice se dočkala revitalizace, obchodníků už nikoli (4. března 2015, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!