Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Pardubice od Škody koupily
další trolejbusy 32Tr

 Táborští strojvedoucí
se školí na RegioFoxech

 Ostravská MHD velkolepě
oslaví výročí 130 let

 Do pěti let by mohly vyjet
tramvaje do Komořan

Jízdenku si kupujte bez ohledu na zpoždění

OSTRAVA - Vlnu diskusí rozpoutal na facebooku příspěvek Jana Křevkého. Ten sdílel strohou odpověď Dopravního podniku Ostrava na jeho dotaz, jak má cestující s krátkodobou jízdenkou postupovat v případě zpoždění.

Rázná odpověď ale není zas tak přísná. Jak podle Dopravního podniku Ostrava, tak dle Ministerstva dopravy je situace řešitelná...


Příspěvek rozčileného Jana Křevkého (printscreen, facebook).

"Nedávno jsme zde řešili jízdné a jak je to s jízdenkou, pokud podle jízdního řádu je napsáno 10 minut a z důvodu zpoždění bude jízdní doba 15 minut. Podle DPO jsem povinen po celou dobu mít platnou jízdenku, ačkoli jsem měl jízdenku zakoupenou pro danou jízdní dobu," rozčiloval se Jan Křevký. Připojil mailovou odpověď od Mirky Zahradníčkové z Dopravního podniku Ostrava.

Vyhláška číslo 175/2000 Sb. o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu přednostně tvrdí, že v případě zpoždění vozidla není cestujícímu vrácen cenový rozdíl jednotlivé elektronické přestupní a nepřestupní jízdenky do elektronické peněženky, případně je mu odečteno další jízdné. Podobně je tomu i v případě krátkodobé papírové jízdenky. Formulace jde ruku v ruce také se Smluvními přepravními podmínkami Dopravního podniku Ostrava. Ty tvrdí, že cestující je povinen mít u sebe po celou dobu trvání přepravy platný jízdní doklad, jímž se při kontrole jízdních dokladů prokazuje. 

Přepravní podmínky nepočítají se zpožděním

V části IV. bodu 5) Smluvních přepravních podmínek je jednoznačně uvedena povinnost cestujícího, který chce pokračovat v cestě, nejpozději v čase ukončení platnosti krátkodobé jízdenky označit si pro pokračování přepravy další jízdenku. "Tato povinnost platí obecně, protože tento předpis nestanoví žádnou toleranční časovou hranici při přestupu s případným zpožděním vozidla," podotkla ale tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková.


Především v létě omezuje MHD několik výluk (30. června 2017, Filip Vlček).

Časová platnost jízdenky se odvozuje od celkové jízdní doby mezi výchozí a cílovou zastávkou, přičemž tyto jízdní doby jsou uvedeny v knižních jízdních řádech, v jízdních řádech na zastávkových označnících. Tento údaj je tak při nákupu jízdenky a její následné kontrole směrodatný. To potvrzuje také Zdeněk Neusar z Ministerstva dopravy. "Podle názoru Ministerstva dopravy by měl být brán v úvahu pro účely kontroly platnosti jízdního dokladu v úvahu pravidelný příjezd vozidla do zastávky a nikoliv čas skutečný," uvedl Neusar.

Modelová situace předpokládá, že vozidlo přijede do počáteční zastávky cestujícího včas v 16.10 hodin a v tutéž dobu je také jízdenka označená. V průběhu jízdy ale nabere vozidlo zpoždění a do cílové zastávky cestujícího, u které je pravidelný příjezd v 16.18 hodin dojede až za 25 minut v 16.35 hodin. Na příjezdu do této zastávky má zpoždění 17 minut. "Jízdní doklad na deset minut platný do 16.20 hodin by měl být uznán z časového hlediska jako platný," dodal Neusar.

Případné konkrétní spory může vyřešit soud

Neusar ale upozornil, že uvedené stanovisko je pouze názorem Ministerstva dopravy coby ústředního orgánu státní správy věcně příslušného v dané oblasti. "Ministerstvo dopravy nemůže vykládat příslušné právní předpisy, to náleží výhradně soudu," dodal.


Českobratrská ulice je v současné době neprůjezdná (30. června 2017, Filip Vlček).

"V době výluk či jiných mimořádných situací v přepravě jsou přepravní kontroloři dopravního podniku instruováni k nezbytné praktické toleranci, související s objektivní změnou délky jízdní doby příslušných spojů v době výluky," uklidnila Rycková s tím, že oprávněnost tolerance bývá konzultována přímo s řidiči konkrétních vozidel. Stejný způsob dopravní podnik aplikuje také v případě, že by trasa náhradní dopravy v době výluky či jiné mimořádné situace zasáhla i do jiné než standardní tarifní zóny. "V takovém případě je tolerován dlouhodobý časový jízdní doklad platný pro tarifní zóny standardní trasy příslušného spoje," upřesnila Rycková. 

Přestoupili jste? Zpoždění se zjistí dodatečně

Při přepravě s přestupem či více přestupy ale nastává problém, kdy přepravní kontrolor nemůže ověřit zpoždění v jiném předchozím spoji. Aby se takovým problémům předešlo, doporučila Karolína Rycková využití krátkodobých časových jízdenek s delší dobou platnosti, popřípadně 24 hodinových jízdenek. "V případě poruchy vozidla, dopravní nehody nebo výpadku elektřiny ale situaci posuzujeme individuálně na základě zaslaných podnětů cestujících," dodala Rycková.


Loni pravidelnost MHD omezovala rekonstrukce Nádraží (9. června 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!