Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Na Rail Business Days
ukáží první bateriový vlak

 Pražské metro důstojně
oslavilo 50 let provozu

 Pardubice od Škody koupily
další trolejbusy 32Tr

 Táborští strojvedoucí
se školí na RegioFoxech

Zlínská MHD nakoupí 25 nových trolejbusů

ZLÍN - Celkem 25 nových trolejbusů v hodnotě okolo 350 milionů korun hodlá v brzkém období pořídit Dopravní společnost Zlín - Otrokovice. Půjde jak o standardní, tak i kloubové trolejbusy s klimatizací.

Nové vozy budou vybaveny trakční baterií, což umožní jízdu i mimo trolejové vedení. Díky tomu bude možné rozšířit trasy trolejbusů i tam, kde nejsou troleje...


Nové trolejbusy budou muset být s trakční baterií (20. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Na dodání nových vozů probíhá veřejná soutěž. Současná zakázka na dodávku 25 nových nízkopodlažních bateriových trolejbusů, na kterou probíhá veřejná soutěž, patří v historii Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice svou velikostí k ojedinělým počinům. Jde o jednorázovou obměnu téměř poloviny trolejbusového vozového parku dopravce. Dopravní společnost Zlín - Otrokovice chce pořídit s dodáním do 12 měsíců od podpisu smlouvy celkem 16 sólo trolejbusů o délce 12 metrů a 9 kloubových trolejbusů o délce 18 metrů.

Všechna vozidla mají být vybavena klimatizací a trakčními bateriemi, které umožní plnohodnotnou jízdu na vzdálenost až 12 kilometrů mimo trolejové vedení. Díky tomu bude možné rozšířit trolejbusovou dopravu i do míst, kde troleje chybí a kde by nebylo zcela ekonomicky výhodné je instalovat. Celkové náklady na realizaci uvedené zakázky se odhadují přibližně na 350 milionů korun.


Parciální trolejbusy pomohou zefektivnit provoz MHD (3. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Obnovujeme a modernizujeme poměrně zásadním způsobem svou flotilu trolejbusů. Nová vozidla nám umožní zavádět bezemisní elektrickou dopravu i v okrajových částech sítě MHD bez nutnosti výstavby trolejového vedení. Díky bateriím můžeme s výrazně nižší mírou hlučnosti a bez jakýchkoli výfukových plynů nahradit starší trolejbusy s dieselagregáty. Bateriová vozidla mají také možnost výhodné rekuperace elektrické energie při brzdění," uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.

Nové trolejbusy spolu se souběžnou výstavbou spolehlivé napájecí sítě v centrech měst dopravci umožní ve Zlíně a Otrokovicích směřovat k cílovému stavu, kterým bude zcela bezemisní MHD. Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice by si jednorázový nákup tak vysokého počtu nových vozidel nemohla dovolit z vlastních prostředků. "Při financování této ekologické investice hodláme využít všech dostupných evropských dotací. Měly by pokrýt 85 procent nákladů," doplnil administrátor dotačních projektů Jaromír Schneider.


Vozy budou s klimatizací, koupí se i kloubové (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!